Konyalı çiftçilerden hükümet protestosu; kasalarca domatesi yollara döktüler

Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi’nde çiftçiler, artan girdi maliyetlerine ve çalıştıkları zor şartlara tepki göstermek için protesto eylemi düzenledi. Elinde kalan domatesleri kamyondan yere döken bir çiftçi, “Niye kimse sesimizi duymuyor, niye kimse bu işe el atmıyor? Bu domatesin bize maliyeti 10 TL, fabrikalar bu domatesi 1.60 kuruştan alıyor” dedi.

Konya’nın Ereğli ilçesine bağlı Zengen Mahallesi’nde çiftçiler tepkilerini dile getirmek amacıyla toplandı. Çiftçilere CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da destek verdi.

Elinde kalan domatesleri kamyondan aracından yere döken bir çiftçi, “Bu domates köylünün, bu domates halkındır, yazık günah. Sayın Cumhurbaşkanım, Sayın Tarım Bakanı bizim toplama ile beraber 40 milyon maliyetimiz var. Bir dönümde 40 milyon maliyetimiz var. Benim iki tane kuyum var, 250 dönüm sürüyorum. 2 tane kuyumun faturası bir aylık 850 milyar para geldi. Ben yerin altından altın mı çıkarıyorum? Niye kimse sesimizi duymuyor. Niye kimse bu işe el atmıyor, bu domatesin bize maliyeti 10 TL. Fabrikalar bu domatesi 1.60 kuruştan alıyor” dedi.

“Bir aydır bu katıldığım dördüncü eylem”

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş da çiftçilerin yaşadığı sorunlara işaret ederek, şöyle konuştu:

“Konya’da, milletvekili olarak bir aydır bu katıldığım dördüncü eylem. Çiftçi çok zor durumda, bu sesi bu çığlığı duyun. Bakın bu kan kırmızı domatesler tarlada kaldı. Sebebi ne? Uygulanan tarım politikaları. Dışişleri politikaları, iç pazarla dış pazarı dengelemek için sürekli pazar kaybetmemize neden olan yasaklar çiftçiyi bu şekilde mağdur etti. Bu çiftçiler ne yapsın? Ben burada beylik siyasi laflar etmek istemiyorum ama empati yapmaya çağırıyorum. Bir ay önce bütün kiraz bahçesini Hadim’de bir çiftçimiz testereyle doğramış atmış. Ne yapsın bu insanlar kendilerini mi yaksın, kamuya mı zarar versin? Az önce ilçe başkanımızın dediği gibi bu insanların tek suçu üretmek. Burada yaptığımız nümayiş Anayasa’nın bize verdiği hak isyanımızı, çığlığımızı duyurmak. Yoksa kamu düzenini bozmak için burada değiliz. Bakın ticari değeri bir milyar liraya yaklaşan bir tarım ürünü tarlada kaldı. Sadece Seydişehir ilçesinde 40 bin ton karpuz tarlada kaldı. CHP’li belediyelerin alabileceği, planlayabileceği miktarların çok üzerinde bunlar. Bu iktidar tarımı öyle bir hale getirdi ki büyük şehirlerde yurttaşlarımız bunu sofrasına koyamıyor ama buradaki yurttaşlarımız da para kazanamadığı için tarladan toplayamıyor.” (ANKA)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir